La vida submarina

La vida submarina compta amb moltes criatures espectaculars i moltes més que no s’han descobert encara. El mar ens ha aportat molt, és un dels ecosistemes més importants del planeta que alberga moltes criatures, des de mamífers gegants com les balenes fins a peixets, incloent a moltes més espècies d’animals.

Espècies en perill d’extinció

La contaminació és molt xereca perquè cada dia cauen milions i milions de plàstics a la mar i acaben amb moltes vides marines

Espècies en perill extinció:

Especies més perilloses:

1. Cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea)

Algunes espècies invasores causen danys per valor de milions d’euros. La cloïssa asiàtica pot mesurar fins a cinc centímetres i desplaça a les espècies natives, de manera que altera la cadena tròfica. Afecta a les centrals hidràuliques i altres indústries que utilitzen aigua, en obstruir l’entrada de canonades. Al 1980 el cost per controlar-la a Estats Units es va estimar en mil milions de dòlars l’any. A Espanya està present en el baix Miño i en el Guadiana des de mitjan 2005.

2. Cranc americà (Procambarus clarkii)

El cranc americà ha colonitzat els rius espanyols i ha posat en greu risc al cranc autòcton. Afecta també a altres espècies, com a amfibis i peixos, i el seu hàbit escarbador provoca danys en els cultius. Aquesta espècie es va introduir a Europa en els anys 30 del segle XX per a consum humà. A Espanya va arribar el 1974 amb la mateixa finalitat a una granja de les Marismes del baix Guadalquivir. Després d’escapar o ser deixat anar, la seva expansió ha estat imparable.

3. Falguera d’aigua azolla (Azolla spp.)

L’azolla està dispersa per diferents punts d’Espanya, sobretot a les zones d’arrossars. Pot desplaçar la vegetació aquàtica nadiva i empobrir la qualitat de l’aigua, i per tant de la resta de biodiversitat. Originària d’Amèrica del Sud, aquesta falguera d’aigua hauria arribat al nostre país de forma accidental associat al cultiu d’arròs i de forma intencionada com a planta ornamental.